Metsän ihme

Tein ensimmäiset valokuvapohjaiset fantasiakuvat Kemiönsaarelle vuonna 2015 rakennettuun päiväkotiin. Aulaan tehty 8 metriä pitkä teos on nimeltään Metsä.

 

Metsä on mielikuvitusmaa, unelma salaisesta paikasta jättiläispuineen, ikiaikainen ja joka on saanut olla rauhassa järkähtämättä tuhansia vuosia. Olen halunnut kuvitella, millainen olisi metsä, jos ihminen ei olisi siihen kajonnut. Millainen oli Eurooppa, silloin kuin sen peittivät valtavat setripuumetsät? 

 

Metsä -teoksen puut on kuvattu Japanissa ja niiden puulaji on sugisetri. Puut ovat 800 -1200-vuotiaita ja ne ovat suurin piirtein oikeassa mittasuhteessa ihmisiin nähden. Suurimpien puiden ympärysmitta on yli 11 metriä ja korkeus noin 50 metriä. Puut ovat saaneet kasvaa valtaviin mittoihinsa koska japanilainen luonnonuskonto, shintolaisuus, varjelee niitä. Puiden pyhyydestä kertoo mm. puun ympärille kiedottu riisioljesta punottu tupsuin koristeltu köysi shimenava, jonka tarkoituksena on paitsi merkitä pyhä alue myös pitää pahat henget loitolla.

Yksi puista on Doda -nimisen suvun yamanokami. Sana ”yamano” tarkoittaa vuorta ja ”kami” henkeä tai haltijaa.  Eli puu on vuorenhaltija. Tällaiset  haltijapuut ovat paikkoja, joissa voi pitää yhteyttä luontoon ja luonnonhenkiin ja myös menneisiin sukupolviin. Samanlaisia haltijapuita on joskus ollut myös Suomessa  –  joskaan ei yhtä suuria.

 

Metsässä seikkailevat  Aapo, Axel, Emilia, Essi, Iina, Ingrid, Inkeri, Ilmari, Janina, Josphine, Josefine, Juho, Krista, Madeleine, Siiri, Tove, Tuuli ja Viivi. Seuranaan heillä on lintu, koira, kummituseläin ja apina.­ Metsässä on myös haltijaolentoja. Yksi niistä on oikeassa reunassa oleva vihreäviittainen hahmo, suomalaisten vanha metsänjumala Tapio.

 

Metsä-teos on koostettu viidestäkymmenestä eri valokuvasta, jotka on kuvattu vuosien 1995 ja  2009 välillä. Teoksen miljöö koostuu seitsemästä erillisestä valokuvasta ja loput 43 kuvaa ovat siihen muovattuja yksityiskohtia. Idea teokseen, samoin kuin ensimmäinen luonnos työstä, syntyi jo vuonna 2010 ja se valmistui vuonna 2015.

Tein Silvaan myös 5 muuta teosta päivähuoneiden liukuoviin. Sen jälkeen olen jatkanut kuvien tekemistä jalostaen niistä pienempiä vedoksia.

WHAT

Public work

Graphic

WHERE

Silva, Kemiönsaari

WHEN

2015

yhteys  / contact

RITVA KOVALAINEN

Kemiönsaari, Finland

+358-40-5478464

kovalainenritvaleena (at) gmail.com

  • White Facebook Icon