Valokuvaamisesta

VaLokuvaus on tullut elämääni 80-luvun alussa ja se on siitä lähtien ollut työni ja seuralaiseni. Olen julkaissut kuviani kirjoissa, näyttelyissä ja elokuvissa ja usein teoksissa, joiden sisällöllisesti tiiviisti rajattu konteksti on märitellyt kuvieni aiheet, kuten  suomalainen luonnonuskonto, metsätalous, Japanin shintolaisuus sekä metsä. 

Näiden rajausten ohella olen valokuvannut kaiken aikaa myös vapaammin taiteellisista lähtökohdista. Erityisesti olen silloinkin ollut kiinnostunut metsistä, puista ja maisemasta, mutta myös ihmisestä itsestään sekä osana luomakuntaa ja suhteessa biosfääriin ympärillämme. 

 

Paitsi kuvaaminen ja kuvailmaisu, kuten muoto, sävyt ja värien harmonia, on minua kiehtonut kuvien metafyysinen ulottuvuus, kuvien kyky taipua kieleksi, joka luo estetiikan kautta ajattelua ja ajattelun kautta orientaatiota olemassaoloon.

Valokuvaaminen on ensimmäinen osa tätä prosessia, mutta lopputuloksen kannalta tärkeää on myös se, mitä tapahtuu kuvaamisen jälkeen: oman kieliopin luominen niin, että siitä syntyvällä kielellä on persoonallinen ääni, muodon hahmottaminen, niin että sillä on omaa maailmankuvaa vastaava ilme. Ja lopuksi esineen, vedoksen tai kirjan, kieliopinmukainen esteettinen ja sielullinen eheys. Tästä syntyy valokuvien puhetta, toivon mukaan myös symbolista, ainutkertaista ja autenttista.

Ritva Kovalainen

PHOTOGRAPHER

Photo: Pentti Sammallahti

yhteys  / contact

RITVA KOVALAINEN

Kemiönsaari, Finland

+358-40-5478464

kovalainenritvaleena (at) gmail.com

  • White Facebook Icon