RITVA KOVALAINEN & SANNI SEPPO: METSÄNHOIDOLLISIA TOMENPITEITÄ

Metsänhoidollisia

toimenpiteitä

Metsänhoidollisia toimenpiteitä on jatkoa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Puiden kansa - teoksen myyttiselle metsätarinalle. Kirjan, teossarjan ja elokuvan muodossa se käsittelee  metsäsuhdetta tehometsätalouden valtaamassa Suomessa. Metsäteollisuuden menestys on ollut osa suomalaisuuden imagoa, mutta sen kääntöpuoli on kätkenyt monta tragediaa, joista puhuminen on ollut tuomittavaa ja häpeällistä.

Sana metsä on joskus tarkoittanut rajaa, äärtä. 50-vuotta kestänyt tehometsätalous on kuitenkin mullistanut niin suomalaisen metsäluonnon kuin luontosuhteenkin. Metsän ääretön valtakunta on kutistunut muutamassa minuutissa läpikäveltäviksi metsäsirpaleiksi. Sanasto on vaihtunut hyötysuhdetta korostavaan kieleen, jossa ikimetsä on yli-ikäinen, vaajatuottoinen, läpipääsemätön ryteikkö ja aukkohakkuu metsän uudistamista. Runolliset paikannimet muistuttavat mennestä: Kelokkoaho, Sydänlamminvuori ja Sammalharju. Nykymaiseman kokemuksia vastaisivat kuitenkin paremmin nimet Syvienojienpusikko, Yksipuinen tai Aurausvaara.

 

"Metsänhoidollisia toimenpiteitä" antaa metsäteollisuuden menestystarinalle toiset kasvot. Siinä puhuvat ihmiset, joiden elämää tehometsätalouden aiheuttama maiseman muutos on järkyttänyt. Kuvat näyttävät metsäautotieverkoston silmukoihin kuristuneen metsäluonnon ahdingon.

"Metsänhoidollisia toimenpiteitä" -kirja sai ilmestyttyään Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinnon.
”Metsänhoidollisia toimenpiteitä on upea ja mykistävä…kirjasta tuli väkisin mieleen Sofi Oksasen Puhdistus. Molemmat
kertovat vaietusta, “varastetusta” historiasta ja kielletyistä tunteista.  Ismo Tuormaa, Suomen luonto 5/2009

WHAT

Book

and

exhibition

and a video

"End of the  rainbow"

WHEN

2009

yhteys  / contact

RITVA KOVALAINEN

Kemiönsaari, Finland

+358-40-5478464

kovalainenritvaleena (at) gmail.com

  • White Facebook Icon