top of page

RITVA KOVALAINEN JA SANNI SEPPO: POHJOISTUULEN METSÄ

Ritva Kovalaisen ja Sepon valokuvataiteellinen tietokirja Pohjoistuulen metsä matkaa tuntemattomaan luonnonmetsään Suuri tuntematon – suomalainen luonnonmetsä – on koti kymmenille tuhansille eliöille. Yksi asuu pöllön oksennuspallossa, toinen keloutuvan ikivanhan männyn tyvessä, kolmas tarvitsee monipeninkulmaisen erämaan. Jollekin metri on pitkä matka, toiselle vuosisata liian lyhyt ja kaikki kietoutuvat monimutkaisten vuorovaikutusverkostojen kautta toisiinsa.

 

Luonnon köyhtymistä on vaikea nähdä saatikka käsittää. Nuoren metsän vehreys, hirvien ja rusakoiden runsaus tai nopeasti kasvaneen tienvarsikoivikon hehkuva ruska harhauttavat ymmärrystämme metsäluonnosta. Emme tiedä, mikä puuttuu: hitaasti kallistuvien kelojen uumenista singahtelevat tervapääskyt, hyönteisvarastojaan piilottelevat hömötiaiset, oksistoissa poukkoilevat kuukkelit. Luotamme nouseviin taimikoihin, emmekä huomaa, etteivät keuhkojäkälät kirjo puiden runkoja, harjusinisiivet laske muniaan ajuruohon kukintoihin, surviaiset kypsy lähteiden tihkupinnoilla eivätkä suuret petolinnut löydä tukevaoksaisia latvuksia pesilleen. Uusi normaali on keloton, kuukkeliton, naavaton, pöllötön, haukaton ja pääskytön metsä.

 

Kahden palkitun valokuvaajan Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon uusin kirja Pohjoistuulen metsä johdattaa luonnonmetsään, joka sinnittelee saarekkeina itärajan tuntumassa Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa. Luonnonmetsän hypermeressä hukat ja kultiaiset pyrähtelevät, viestit kulkeutuvat maanalaisissa verkostoissa, tuulen tuomina hajumolekyyleinä tai infra- ja ultraääninä. Siellä ekologiset prosessit pitävät yllä ekosysteemien kirjoa, vanhat, väärät, hitaasti kasvaneet, suuret, kuolevat ja kuolleet puut luovat runsautta ja jatkuvuutta. Vesi kiertää ja puhdistuu. Hiili sitoutuu ja varastoituu metsän runsauteen. Kirja perustuu monivuotiseen kuvaustyöhön luonnonmetsissä, tieteellisiin julkaisuihin, raportteihin, kaunokirjallisiin metsäkuvauksiin, vuoropuheluun tutkijoiden ja aktivistien kanssa sekä eri foorumeilla käytävään

metsäkeskusteluun.

Pohjoistuulen metsä 

kuvauksia viimeisistä luonnonmetsistä

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo 2023

yli 400 valokuvaa

320 sivua.

23 x 27 cm

Kirjastoluokka 75.7, 50.2

ISBN 978-952-99113-9-4


Kustantaja: Hiilinielu tuotanto & Miellotar.

Kirjaa ovat tukeneet: Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Finnfoto sekä Suomen Luonnonsuojelun Säätiön Rafael Kuusakosken muistorahasto.

Isommat tilaukset: pohjoistuulenmetsa@gmail.com

 

Oma  kirjakauppamme:  Kirjakauppa Hiili https://holvi.com/shop/Hiili-kirjakauppa

 

Tiedustelut ja lehdistökuvat: pohjoistuulenmetsa@gmail.com

Ritva Kovalainen 0405478464

Sanni Seppo 0500185609

"...ansiokkain luontokirja Suomessa tänä vuonna ja ykkösiä koko vuosituhannella".

Luontokuva 5/23

 

"Tekstityylien kirjo vakuuttaa järjen ja tunteetkin siitä, että luonto on yhtä kuin monimuotoisuus. Lukija tuntee epätoivoa korvaamattoman katoamisesta, mutta myös äkkinäistä paloa: on päästävä metsään."

Finlandia-palkintoraati 2023.

 

"Tekijät kuvaavat sitä valokuvataiteelliseksi tietokirjaksi.Se on loistavasti kumpaakin."

Taidelehti 2023

bottom of page